top of page

Workshop Kintsugi Teams

            

Je gaat met je team onderzoeken vanuit welke waarden je als team/ organisatie wilt werken. Waar jullie trots op zijn en je zo wilt laten en waar er nog ontbrekende stukjes zijn.

Het begin van een nieuwe sterkere unieke band met de belofte om perfectionisme los te laten en te laten zien wat er al is (kintsugi), het oude te eren en waarderen (wabi Sabi), en het nieuwe te onderzoeken en te plannen (Ikigai).

Je maakt je eigen Kintsugi werkstuk wat samen weer een mooi geheel vormt voor aan de muur.  

Wat gaan jullie doen?

Kintsugi is een fijne en leuke manier om jullie team wat extra glans en een sterkere verbinding te geven. 

Als je in een team werkt betekend dat jullie altijd in beweging zijn. Collega's komen en gaan. Nieuw beleid wordt geïntroduceerd, veranderingen kunnen de ene keer beter uitpakken dan de andere keer. Ieder teamlid gaat daar op een andere manier mee om.

Door bezig te zijn met kintsugi maak je de keuze voor verbinding en samenwerking: Nieuw leven geven aan dat wat er al is, krachtiger en sterker maken van het geheel en elk stukje is daarbij van even groot belang. En perfectie telt vandaag niet.

Gooi alle maskers af en laat zien wie je echt bent, dit zorgt voor stralende persoonlijkheden en acceptatie van elkaars imperfecties.

Je kunt niet winnen, je gaat de breuklijnen niet perfect en onzichtbaar lijmen, je komt je frustratie en je eigen perfectionisme en ongeduld misschien wel tegen. Je zal zien hoe stukjes niet gaan passen ook al doe je je best. 

 

Met kintsugi maak je de keuze voor acceptatie en waardering van dat wat er al is. Ook als het niet perfect is, als er scheuren en deuken in zitten. Als iets niet perfect past en aansluit op de ander. Door op deze manier naar jezelf en je omgeving te kijken zul je meer rust ervaren en meer openheid creëren voor nieuwe verbindingen. Je geeft dan als het ware nieuw leven aan jullie team, je maakt het geheel krachtiger en sterker en elk onderdeel is daarbij van even groot belang.

 

Er zijn diverse opties om met imperfecte items om te gaan.

- 1. je gooit het item weg. Je vind het niets meer waard als het niet perfect is.

-2. Je maakt de keuze om de breuk onzichtbaar te lijmen; je doet alsof er niets veranderd/beschadigd is. Voor de buitenwereld lijkt het perfect te passen maar ondertussen is het geheel zwakker geworden.

- 3. Je maakt de keuze om de breuk van alle kanten te bekijken,

 aandacht te geven en te herstellen met lijm en te laten schitteren

met goudpoeder.

Het uiteindelijke resultaat maakt het geheel uniek, sterker, en mooier dan tevoren.

 

De oude Japanse kunst van kintsugi volgt een langzaam en minutieus protocol dat geduld en concentratie vraagt. Wekenlang wordt een voorwerp gereinigd verzorgd en hersteld zodat het uiteindelijk nog mooier wordt.

 

Ook het opbouwen van een sterk , authentiek team wat goed op elkaar is ingespeeld vraagt tijd, aandacht en geduld.

De moderne kintsugi methode die wij gebruiken zal in een dagdeel dezelfde waarden meegeven.

 

Kintsugi is sterk gelinkt aan de filosofie van wabi sabi:

 

Niets is eeuwig,

Niets is af,

Niets is perfect.

 

Het brengt je in aanraking met de schoonheid van het vergankelijke en onvolmaakte. Schoonheid zit niet in de perfectie maar in het uniek zijn. Juist de deuken en breuken die er ontstaan gedurende de tijd maken een team authentiek.

Als je als team vooral aandacht hebt voor dat wat mooi, perfect en goed gaat en deze breuken of imperfecties geen aandacht geeft wordt het geheel steeds zwakker.

Het geven van aandacht en het (durven) benoemen van beide kanten, de goede, krachtige dingen maar ook de dingen die niet perfect zijn en moeilijk, moeizaam, en verdeeld zijn, kan leiden tot meer vertrouwen en begrip voor elkaar.

Het erkennen van verschillen maakt ook ruimte om dingen anders te doen.

 

 

Inclusief:

- Uitleg en achtergrondinformatie rondom Kintsugi

- Deskundige begeleiding waarbij de 10 stappen van kintsugi aan jullie wordt uitgelegd en met diverse opdrachten wordt ondersteund.  

- Porseleinen bordjes. 1 p.p en eventueel 1 grote schaal om met elkaar te herstellen.

- Alle materialen om dmv  kintsugi het keramiek te herstellen

- Het gouden document om zowel tijdens als na de workshop met elkaar wat dieper in te gaan op de gedachte achter kintsugi en wat dit voor jullie team betekend

Ik kom graag naar de locatie die jullie hebben uitgezocht voor de workshop. Er is ook de mogelijkheid dat ik een locatie voor jullie zoek in de omgeving Breda. Dus overleg dat even met me dan komen we er vast wel aan uit. 

Qua tijd moet je minimaal denken aan 2,5  uur

Kosten: 49- p.p excl. BTW en reiskosten

Optioneel:

kosten inclusief een DIY pakket per deelnemer : E 69,- excl BTW en reiskosten

Doe mee in mijn missie ieder mens te laten stralen door jezelf te zijn. Laat zien wie je bent met al je breuken, littekens en imperfecties

IMG_20231009_184758_634_edited.jpg
bottom of page