top of page

Kintsugi als creatieve therapie 

There's a crack in everything. 
That's how the light gets in

Lennard Cohen

Kintsugi is uitermate geschikt als creatieve therapie vorm.

  • Doordat kintsugi een hele hoop inzichten geeft in jezelf, hoe je omgaat met imperfecties, controle, geduld en tegenslag. 

  • Het leert je accepteren dat je niet overal controle over hebt. Dat 1 ding tegelijk doen goed genoeg is.

  • Het helpt je om mindfull in het moment te blijven

  • en het leert je zien dat jouw littekens en opgelopen scheuren in het leven bij je horen en jou precies goed maken.

  • Dat je trots mag zijn op de weg die je tot nu toe hebt afgelegd en dat je invloed hebt op hoe je omgaat met die littekens. Zet je ze in het licht of poets je ze onzichtbaar weg?

  • Het helpt je om een stap naar heling en meer verbinding te zetten. 

Al deze elementen kun je als coach / behandelaar meegeven aan je cliënten. Hoe mooi zou het zijn als ook jij de fijne kneepjes van kintsugi leert beheersen en kintsugi leert inzetten als middel om mensen te laten ervaren dat je imperfecties mag laten varen.

Door mijn jarenlange ervaring als trainer binnen de GGZ weet ik hoe je kintsugi het beste over kunt brengen zodat de methode voor zichzelf gaat spreken.

Belangrijk daarbij vindt ik dat jij als behandelaar meedoet. Omdat jij net als ieder ander mens kwetsbaar bent en onzekerheden kent. Als jij als therapeut ook je kwetsbaarheden in het licht zet is dat helpend in je verbinding die je met de client aangaat. Het leert je client zien dat niemand perfect is en dat kwetsbaarheden niet synoniem staan voor zwak zijn. 

Deze vorm van therapie kun je inzetten bij vele doelgroepen. bv binnen de GGZ , jeugdhulpverlening, burn out klachten, verslavingszorg, rouwverwerking. 

(Het goed kunnen gebruiken van je handen is hierbij wel een vereiste) 

Neem contact op als je interesse hebt om de kintsugi methode aan te leren. Of als je dit binnen jouw organisatie wilt implementeren.  

bottom of page